Żywienie w chorobach


Odżywianie jest nieodłączną częścią naszego życia. Zawsze ważne jest co jemy, ile i kiedy, ale niestety nie kontrolujemy tego. Zjadamy za dużo, za często, albo za rzadko i nie te produkty, które powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Nakładamy sobie zbyt duże porcje, a potem jeszcze coś słodkiego, i tak codziennie! Do tego mało się ruszamy, nie umiemy radzić sobie ze stresem i stąd o krok do choroby dieto zależnej. Duże znaczenie mają tutaj skłonności dziedziczne, które łącznie z niewłaściwą dietą i brakiem ruchu znacznie zwiększają ryzyko zachorowania na takie choroby jak: cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze i inne oraz niektóre nowotwory (jajnika, piersi, prostaty). W chorobach przewodu pokarmowego i wielu innych, dobrze dobrana dieta będzie zawsze pomocna, a czasami nawet niezbędna.