Właściwa dieta


Leczenie otyłości więcej

Otyłość jest chorobą przewlekłą charakteryzującą się zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej.
W diagnostyce otyłości można posłużyć się obliczaniem nadmiaru masy ciała w stosunku do masy należnej oraz wskaźnikiem masy ciała.

 

Żywienie w chorobach więcej

  • przewodu pokarmowego (żołądka, wątroby, trzustki, jelit)
  • w chorobach metabolicznych (cukrzycy, otyłości, wychudzeniu, dnie moczanowej, hiperlipidemiach)
  • układu krążenia (nadciśnieniu tętniczym, chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy tętnic)
  • innych
  • w zaburzeniach odżywiania (anoreksji, bulimii, zespole gwałtownego objadania się i innych)

 

Żywienie w różnych stanach fizjologicznych więcej

  • dzieci
  • młodzieży
  • kobiet ciężarnych i karmiących
  • w menopauzie i andropauzie
  • osób starszych

 

Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych więcej

  • diety wykluczające