Autyzm a dieta


mózg psyche

Przyczyn specyficznych dolegliwości dzieci z autyzmem, mających związek z układem trawiennym nie da się łatwo potwierdzić. Bardzo często dopiero wprowadzenie zmian w żywieniu, suplementacji, pokazuje widoczna poprawę w funkcjonowaniu dzieci. Zaleca się dzieciom z autyzmem, w zależności od schorzenia, diety eliminacyjne (dietę pozbawioną glutenu, kazeiny lub cukru)  lub diety rotacyjne.

Wśród stosowanych interwencji, jedną z najbardziej istotnych jest właściwe postępowanie dietetyczne, a więc odpowiednio dobrana dieta, dostosowana do indywidualnych potrzeb, może przynieść wiele korzyści m.in.:

  • złagodzenie objawów ze strony przewodu pokarmowego,
  • zmniejszenie częstości występowania biegunek i zaparć,
  • poprawę umiejętności i zdolności uczenia się,
  • poprawę koncentracji,
  • zmniejszenie nad aktywności,
  • poprawę kontaktu wzrokowego,
  • więcej właściwych, adekwatnych do sytuacji zachowań,
  • poprawę jakości snu,
  • złagodzenie objawów skórnych,
  • ogólną poprawę stanu zdrowia i zadowolenia.

 

 


O Agnieszka Frankel

mgr inż. Agnieszka Frankel, “SLIMER” Dietetyk. Prowadzę gabinet dietetyczny od 2009 roku. Korzystając z doświadczenia zawodowego i zdobytej wiedzy zajmuję się w sposób wyjątkowy każdym, kto przyjdzie do gabinetu. Kompleksowa opieka żywieniowo-dietetyczna, a w tym dobrze skomponowana indywidualna dieta, podjęty wysiłek, regularne wizyty w gabinecie, systematyczna kontrola pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała, edukacja żywieniowa, będą prowadziły do zmiany nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *