Zakwaszenie organizmu


 

zła dieta

Długotrwałe zakwaszenie organizmu prowadzi do poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, dna moczanowa, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną dolegliwości takich jak: bóle stawów, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, częste infekcje, zaburzenia snu, zaparcia, brak koncentracji, ogólne zmęczenie, rozdrażnienie.

Jak zapobiegać?

Nawet silnie zakwaszony organizm można doprowadzić do równowagi kwasowo-zasadowej. Wystarczy zwiększyć spożycie produktów alkalicznych, neutralizujących szkodliwy wpływ nadmiaru kwasów.

Są to: owoce, warzywa, mleko, herbaty owocowe i ziołowe, soki owocowe świeżo wyciskane, mleczko sojowe, naturalny miód (nieprzetworzony).

Produkty zakwaszające które należy ograniczyć to: mięso i wędliny, cukier i słodziki, biała mąka pszenna, ryż, sery żółte, kawa, kakao, czekolada, sól, ryby, jaja, orzechy, makarony, twarogi.

Propozycja na odkwaszającą kolację.

Spaghetti
„Makaron”
• 2 duże cukinie (obrane, a następnie pocięte na długie paski)
Sos
Do blendera wrzucamy:
• 2 ząbki czosnku
• 2 pomidory
• ½ szklanki suszonych pomidorów
• 1 łyżeczka soli morskiej
• 2 łyżki wyciskanej na zimno oliwy z pierwszego tłoczenia
• ¼ szklani świeżej bazylii
• ¼ szklanki świeżego oregano
Wszystko dokładnie miksujemy ze sobą i gotowym sosem polewamy cukinię.


O Agnieszka Frankel

mgr inż. Agnieszka Frankel, “SLIMER” Dietetyk. Prowadzę gabinet dietetyczny od 2009 roku. Korzystając z doświadczenia zawodowego i zdobytej wiedzy zajmuję się w sposób wyjątkowy każdym, kto przyjdzie do gabinetu. Kompleksowa opieka żywieniowo-dietetyczna, a w tym dobrze skomponowana indywidualna dieta, podjęty wysiłek, regularne wizyty w gabinecie, systematyczna kontrola pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała, edukacja żywieniowa, będą prowadziły do zmiany nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *