DIETA WEGETARIAŃSKA-zdrowa czy nie?


awokado

Dieta wegetariańska budzi kontrowersje.

Istnieją obawy, że stosowana przez wielu wegetarian dieta, może powodować niedobory substancji odżywczych. Problem mogą stanowić przede wszystkim spożywanie niewystarczających ilości białka oraz niedobór witaminy B12 (zawierają ją produkty odzwierzęce; pełni istotną rolę w procesach wzrostu komórek i tworzenia krwi). Obawy te wydają się jednak nieuzasadnione. Badania naukowe wykazały, że ilość spożywanych przez wegetarian białek, odpowiada zalecanym normom. Nawet weganie mogą spożywać zalecane ilości białek, jeśli będą o siebie dbać. W przypadku całkowitej rezygnacji ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, przykładowo w przypadku diety wegańskiej, witaminę B12 należy dostarczać w postaci suplementów diety.

Świadoma dieta wegetariańska, nie musi więc stanowić ryzyka dla zdrowia. Należy jednak zachować ostrożność, decydując się na dietę wegańską, która wyklucza spożywanie wszelkiego rodzaju jedzenia pochodzącego od zwierząt.


O Agnieszka Frankel

mgr inż. Agnieszka Frankel, “SLIMER” Dietetyk. Prowadzę gabinet dietetyczny od 2009 roku. Korzystając z doświadczenia zawodowego i zdobytej wiedzy zajmuję się w sposób wyjątkowy każdym, kto przyjdzie do gabinetu. Kompleksowa opieka żywieniowo-dietetyczna, a w tym dobrze skomponowana indywidualna dieta, podjęty wysiłek, regularne wizyty w gabinecie, systematyczna kontrola pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała, edukacja żywieniowa, będą prowadziły do zmiany nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *