Śliwkowe szaleństwo


śliwki

 

Śliwkowe szaleństwo

Jako, że sezon na śliwki kojarzy się z zakończeniem lata i początkiem jesieni, wiele z nas poddając się śliwkowemu urokowi planuje z nich wiele przetworów, aby cieszyć się nimi również zimą.

Jak więc najlepiej zatrzymać smak śliwek na dłużej?

Śliwki są idealne na wszelakie domowe przetwory. Dżemy, powidła, konfitury, sprawdzą się jako idealne rozwiązanie do naleśników, ciast i oczywiście kanapek, osładzających zimową porę.  Jakie śliwki najbardziej nadają się na tego typu przetwory? Do najpopularniejszych należą mirabelka i węgierka. Oczywiście wybieramy owoce dojrzałe. Przetwory domowe są bardzo zdrowe i warto zastąpić nimi kupne produkty, które zawierają dużo cukru i konserwantów. Śliwki zawierają wiele wartości odżywczych. Między innymi ze względu na dużą ilość błonnika idealnie wspierają perystaltykę jelit, dlatego polecane są osobom cierpiącym na zaparcia. Hamują również wchłanianie cholesterolu, dlatego świetnie sprawdzą się u osób z miażdżycą. Potas, który także odnajdziemy w śliwkach reguluje dodatkowo ciśnienie krwi. Mają również pozytywny wpływ na układ nerwowy ze względu na zawartość witaminy B6, oraz magnezu, odczujemy to również w lepszym samopoczuciu. Mają też silne działanie antyoksydacyjne, szczególnie te ciemniejsze odmiany.

A jak zrobić domowe przetwory ze śliwek?

Owoce należy dokładnie umyć, wydrążyć pestki, oraz osuszyć. Następnie gotować owoce na wolnym ogniu przez ok. 1,5-2 godziny. Należy pamiętać o mieszaniu owoców, aby się nie przypaliły. Czynność obróbki termicznej powielamy przez kolejne kilka dni, aż uzyskamy pożądany smak i strukturę. Następnie gorące jeszcze owoce, należy przełożyć do wyparzonych słoików, a te zamknięte pasteryzować przez ok. 15 min we wrzątku. Gotowe słoiki przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu, aby nie utraciły koloru oraz się nie popsuły.

opracowała inż. Karolina Ziółkowska

 


O Agnieszka Frankel

mgr inż. Agnieszka Frankel, “SLIMER” Dietetyk. Prowadzę gabinet dietetyczny od 2009 roku. Korzystając z doświadczenia zawodowego i zdobytej wiedzy zajmuję się w sposób wyjątkowy każdym, kto przyjdzie do gabinetu. Kompleksowa opieka żywieniowo-dietetyczna, a w tym dobrze skomponowana indywidualna dieta, podjęty wysiłek, regularne wizyty w gabinecie, systematyczna kontrola pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała, edukacja żywieniowa, będą prowadziły do zmiany nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *