Moja spiżarnia


compote-428113__180

Ja już zrobiłam swoje przetwory, a Wy???

Czy już „ukradliście” słońcu odrobinę jego piękna,  na jesienne słoty i zimowe długie wieczory?

Zobaczcie co warto przechować na dłużej.

Spiżarnia

Zbliża się okres, kiedy dopada nas przygnębienie związane z chłodem, a także ograniczeniem promieni słonecznych, które dodawały nam energii latem. Ograniczony jest również codzienny dostęp do warzyw i owoców, po które dowolnie możemy sięgać podczas innych pór roku. W związku z tym warto pomyśleć o przetworach owocowych, które możemy przygotować już teraz, a pomogą nam pokonać leniwe zimowe dni. Idealnym rozwiązaniem są dżemy, powidła, oraz konfitury, które możemy przyrządzić z owoców takich jak: śliwki, brzoskwinie, truskawki, maliny, czarna porzeczka, wiśnie. Będą idealne do ciast, naleśników i innych słodkości, które umilą nam chłodne wieczory. Przepis na powidła śliwkowe znajdziecie w artykule o śliwkach.

Nie zapominajmy jednak o warzywach!

To także idealny czas na zamknięcie ich smaku w słoikach. Najbardziej popularne są ogórki, które możemy przygotować w rozmaitych marynatach, zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi. Inne przydatne „słoikowe sałatki” to marynowana papryka, buraczki, sałatka z kapusty, a także inne dowolne mieszanki, bo nie ma właściwie warzywa, którego nie możemy zatrzymać na dłużej. Sprawdzą się podczas zimowych obiadów, kiedy stragany niestety nie uginają się pod ciężarem świeżych warzyw tak jak w tej chwili. Możemy też przygotować np. pokrojony szczaw, na bazie którego przygotujemy zupę.

A do smaku, może trochę procentowego aromatu?

W ograniczonych ilościach na pewno zbytnio nie zaszkodzi, a z powodzeniem rozgrzeje zimową aurę. Możemy przygotować np. gruszki w winie, a także wszelkiej maści nalewki na bazie letnich owoców, które z pewnością poprawią nam humor, oraz oczarują naszych gości.

Jesienne grzybobranie

Warto również już teraz pomyśleć o przetworach na bazie grzybów, które na pewno urozmaicą każde danie. Możemy przygotować grzybki w occie, lub ususzyć je i mamy wtedy gotową bazę do wigilijnych potraw, gwarantując ucztę dla naszego podniebienia.

 

 

opracowała inż. Karolina Ziółkowska

 


O Agnieszka Frankel

mgr inż. Agnieszka Frankel, “SLIMER” Dietetyk. Prowadzę gabinet dietetyczny od 2009 roku. Korzystając z doświadczenia zawodowego i zdobytej wiedzy zajmuję się w sposób wyjątkowy każdym, kto przyjdzie do gabinetu. Kompleksowa opieka żywieniowo-dietetyczna, a w tym dobrze skomponowana indywidualna dieta, podjęty wysiłek, regularne wizyty w gabinecie, systematyczna kontrola pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała, edukacja żywieniowa, będą prowadziły do zmiany nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *