Dieta ketogenna


hamburger

Dieta o wysokiej zawartości tłuszczu, niskiej zawartości węglowodanów i odpowiedniej ilości białka stosowana, w leczeniu padaczki lekoopornej.

Jedną z alternatywnych metod leczenia padaczki, jest dieta ketogenna. Polega ona na takim układaniu posiłków w ciągu dnia, aby organizm wprowadzić w stan ketozy. W stanie tym, głównym paliwem dla mózgu jest nie glukoza, ale ciała ketonowe, co wynika z tego, że dieta jest bogata w tłuszcze a niezwykle uboga w węglowodany. W efekcie, u niektórych osób następuje obniżenie ilości i zmniejszenie siły napadów padaczkowych. Dieta ketogeniczna nie jest nowością –stosowana w leczeniu padaczki jest od 1921 roku, choć do tej pory zdania na jej temat są podzielone.

Dieta ketogenna nie pomaga wszystkim, ale jest jedna z możliwości – zwłaszcza przy lekoopornych odmianach padaczki. Minusem diety ketogennej jest konieczność dokładnego przygotowywania posiłków. Każdy składnik musi zostać odmierzony i zważony, a cała porcja zjedzona – inaczej dieta może nie zadziałać. Chory stale musi kontrolować to co je i nei ma w jego jadłospisie miejsca na dodatkowe przekąski czy fast –foody w ciągu dnia. Chory może jeść jedynie to, co przewiduje jego dieta. Dlatego też, dieta ketogenna, jest łączona z ogromnym rygorem, któremu poddawany jest chory. Pierwsze efekty skuteczności diety ketogenicznej widać po około 3 miesiącach jej stosowania. Jako że nie ma nigdy pewności czy zadziała przed wprowadzeniem diety, nie warto rezygnować z niej przed upływem półrocznego okresu. Proces adaptacji do diety i zmian w przewodnictwie mózgu może bowiem nieco potrwać.

Przy stosowaniu diety ketogenicznej trzeba też regularnie badać poziom ciał ketogennych (w moczu). Mózg może bowiem odżywiać się w 70% ciałami ketonowymi i konieczne jest kontrolowanie ich ilości.

 


O Agnieszka Frankel

mgr inż. Agnieszka Frankel, “SLIMER” Dietetyk. Prowadzę gabinet dietetyczny od 2009 roku. Korzystając z doświadczenia zawodowego i zdobytej wiedzy zajmuję się w sposób wyjątkowy każdym, kto przyjdzie do gabinetu. Kompleksowa opieka żywieniowo-dietetyczna, a w tym dobrze skomponowana indywidualna dieta, podjęty wysiłek, regularne wizyty w gabinecie, systematyczna kontrola pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała, edukacja żywieniowa, będą prowadziły do zmiany nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *