Dieta Dukana-wysokobiałkowa


jajko

Dieta Dukana-wysokobiałkowa
Może ona zwiększać ryzyko chorób nerek, w tym kamieni nerkowych. Dzieje się tak, ponieważ duża ilość białka w jadłospisie obniża poziom cytrynianu w organizmie, co uniemożliwia krystalizację soli wapniowych. Tymczasem wapń jest głównym składnikiem kamieni nerkowych. Co więcej, dieta białkowa zmniejsza pH i zwiększa poziom wapnia w moczu. To połączenie różnorodnych czynników przyczynia się do powstawania poważnych problemów nerkowych.

Zaleca się, aby osoby stosujące dietę wysokobiałkową regularnie kontrolowały stan zdrowia.

W diecie wysokobiałkowej i niskowęglowodanowej ok. 30-50% spożywanych kalorii pochodziło z białka. Po ograniczeniu spożycia węglowodanów do minimum, organizm przechodzi w inny stan metaboliczny, nazywany ketozą – zaczyna spalać własny tłuszcz, aby uzyskać konieczną do prawidłowego funkcjonowania energię. W normalnych warunkach w tym celu wykorzystywane są węglowodany, które dostarczają paliwa dla mózgu, serca i wielu innych organów.

Gdy dana osoba doświadcza ketozy, czuje się mniej głodna, w związku z czym zje mniej niż w normalnych warunkach. Zamiast węglowodanów, ciało spala tłuszcz, co rzekomo prowadzić ma do spadku wagi. Jednak podczas ketozy wytwarzane są substancje nazywane ketonami, które prowadzić mogą do niewydolności wielu organów, w tym nerek. Mogą one także powodować nudności i nieprzyjemny oddech. Ketozie zapobiec można, spożywając co najmniej 100 g węglowodanów dziennie.

Jak powszechnie wiadomo, dieta wysokobiałkowa (składająca się głównie z czerwonego mięsa, nabiału i innych produktów bogatych w tłuszcz) powiązana jest z wysokim poziomem cholesterolu, ale wysokie jego stężenie to większe ryzyko chorób serca, udaru czy nowotworów.

Dieta bogata w białko prowadzi do wydalania dużej ilości wapnia wraz z moczem. W dłuższym czasie proces ten przyczynić się może do rozwoju osteoporozy i kamieni nerkowych. Należy pamiętać, że szkodliwa dla kości jest jedynie dieta o zwiększonej zawartości białka kosztem węglowodanów roślinnych – nie dotyczy to diety zakładającej wyłącznie większą ilość protein.

Głównym powodem, dla którego niektóre diety zwiększają ryzyko problemów zdrowotnych jest fakt, że unikając pokarmów zawierających węglowodany, pozbawiamy się również znajdujących się w nich witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Niezwykle istotne jest, aby dostarczać organizmowi białka w formie diety bogatej w produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa. W ten sposób można nie tylko zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na proteiny, ale także w wyraźny sposób zmniejszyć ryzyko nowotworów.


O Agnieszka Frankel

mgr inż. Agnieszka Frankel, “SLIMER” Dietetyk. Prowadzę gabinet dietetyczny od 2009 roku. Korzystając z doświadczenia zawodowego i zdobytej wiedzy zajmuję się w sposób wyjątkowy każdym, kto przyjdzie do gabinetu. Kompleksowa opieka żywieniowo-dietetyczna, a w tym dobrze skomponowana indywidualna dieta, podjęty wysiłek, regularne wizyty w gabinecie, systematyczna kontrola pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała, edukacja żywieniowa, będą prowadziły do zmiany nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *