Ciastka które lecza??


 


cookie-1065911__180

 

Polscy naukowcy opracowali ciastka, pieczywo, makarony i inne produkty spożywcze,

które pomagają w walce z chorobami.

Badacze ukierunkowali poszczególne produkty na walkę lub profilaktykę związaną z konkretnymi dolegliwościami. I tak na przykład chrupki kukurydziane pomagają przy nadciśnieniu, ciastka poprawiają stan zdrowia chorych na cukrzycę, kisiel owocowy przyczynia się do utraty wagi przez osoby otyłe, a pasztet pomaga przy anemii spowodowanej stanami zapalnymi jelit.

Jak to możliwe?

Żywność jest wzbogacana o aktywne składniki pozyskane z surowców roślinnych. Na początku naukowcy analizowali ponad czterdzieści gatunków warzyw, owoców, roślin, nasion, przypraw i ziół, a następnie starannie wyselekcjonowali z nich te o najbardziej odpowiednich właściwościach. Wybrali między innymi aronię, ziemniaki czy czerwoną kapustę. Gotowe produkty przebadano pod kątem zawartości składników bioaktywnych, wartości odżywczych, a także stabilności i jakości mikrobiologicznej.

Czy będzie można bezkarnie objadać się ciasteczkami?? Jaka będzie ich cena??

Czas pokaże, a na razie musimy obejść się smakiem 🙂

 


O Agnieszka Frankel

mgr inż. Agnieszka Frankel, “SLIMER” Dietetyk. Prowadzę gabinet dietetyczny od 2009 roku. Korzystając z doświadczenia zawodowego i zdobytej wiedzy zajmuję się w sposób wyjątkowy każdym, kto przyjdzie do gabinetu. Kompleksowa opieka żywieniowo-dietetyczna, a w tym dobrze skomponowana indywidualna dieta, podjęty wysiłek, regularne wizyty w gabinecie, systematyczna kontrola pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała, edukacja żywieniowa, będą prowadziły do zmiany nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *