Polscy naukowcy opracowali ciastka, pieczywo, makarony i inne produkty spożywcze,
które pomagają w walce z chorobami.
Badacze ukierunkowali poszczególne produkty na walkę lub profilaktykę związaną z konkretnymi dolegliwościami. I tak na przykład chrupki kukurydziane pomagają przy nadciśnieniu, ciastka poprawiają stan zdrowia chorych na cukrzycę, kisiel owocowy przyczynia się do utraty wagi przez osoby otyłe, a pasztet pomaga przy anemii spowodowanej stanami zapalnymi jelit.
Jak to możliwe?
Żywność jest wzbogacana o aktywne składniki pozyskane z surowców roślinnych. Na początku naukowcy analizowali ponad czterdzieści gatunków warzyw, owoców, roślin, nasion, przypraw i ziół, a następnie starannie wyselekcjonowali z nich te o najbardziej odpowiednich właściwościach. Wybrali między innymi aronię, ziemniaki czy czerwoną kapustę. Gotowe produkty przebadano pod kątem zawartości składników bioaktywnych, wartości odżywczych, a także stabilności i jakości mikrobiologicznej.
Czy będzie można bezkarnie objadać się ciasteczkami?? Jaka będzie ich cena??
Czas pokaże, a na razie musimy obejść się smakiem 🙂