ADHD a dieta


mózg psycheADHD, tj. zespół nadpobudliwości psychoruchowej z zaburzeniami koncentracji uwagi (ang. Attention Deficit Hyperactivity Disorder) jest najczęstszym zaburzeniem wieku rozwojowego. Dotyczy ok. 3-5 proc. dzieci w wieku szkolnym. Przeważnie stwierdza się je ok. 7 roku życia, częściej u chłopców. Z powodu zmian w pracy mózgu, dzieci z ADHD nie potrafią dobrze kontrolować swoich impulsów, zachowań i emocji. Objawia się to m.in. nadmierną ruchliwością oraz impulsywnością w działaniu. Innym symptomem tego zaburzenia są problemy ze skupieniem uwagi i roztargnienie. Dzieci z ADHD mają problemy w szkole, w kontaktach z rówieśnikami, są bardziej podatne na uzależnienia, częściej sięgają po używki, mają konflikty z prawem, ale też częściej cierpią na depresję. Zaleca się zdrowa dietę czyli tę, która jest bogata w świeże warzywa i owoce, produkty z pełnego ziarna i ryby. Dostarcza ona organizmowi więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i kwasu foliowego, niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu oraz błonnika, który korzystnie wpływa na metabolizm.


O Agnieszka Frankel

mgr inż. Agnieszka Frankel, “SLIMER” Dietetyk. Prowadzę gabinet dietetyczny od 2009 roku. Korzystając z doświadczenia zawodowego i zdobytej wiedzy zajmuję się w sposób wyjątkowy każdym, kto przyjdzie do gabinetu. Kompleksowa opieka żywieniowo-dietetyczna, a w tym dobrze skomponowana indywidualna dieta, podjęty wysiłek, regularne wizyty w gabinecie, systematyczna kontrola pomiarów antropometrycznych i analizy składu ciała, edukacja żywieniowa, będą prowadziły do zmiany nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *